Cum funcționează - cum măsoară bratarile-fitness pașii de zi cu zi

Wearables - Cum iti cumperi o bratara fitness

Cum funcționează: Vom explica modul în care măsoară tracker-fitness pașii de zi cu zi

Sunt niste algoritmi care pornesc de la senzorii pusi pe mana, acesta este modul în care funcționează tracker-fitness magia!
Bratara stă liniștita pe încheietura: numara pașii, monitorizeaza somnul și calculeaza diferenț dintre o alergare ușoară și un sprint de nebun. Dar, cum anume face tracker fitness veni cu toate acele statistici care apar în aplicația dvs. smartphone?
Pornind de la senzori
Trackerele (un fel de piste de urmarire) de fitness măsoara mișcarea: majoritatea bratarilor vin cu un accelerometru pe 3 axe pentru a urmări mișcarea în toate direcțiile, iar unele vin si cu un giroscop pentru a măsura orientarea și rotație.

Datele colectate sunt apoi convertite în pasi și activitati, apoi in calorii si calitatea somnului, fara a intra in detalii privind complicatiile acestor softuri, vedem doar cum functioneaza.

Apoi, există altimetrul, care poate măsura altitudinea, util pentru a afla
 la ce înălțime ati ajuns pe un munte (sau locul unde va aflati) sau numărul de trepte pe care le-ați parcurs în sus și în jos în timpul zilei. Toate aceste informații sunt colectate și analizate pentru a crea o citire globală, și c cat mai mulți senzori are bratara (tracker-ul), cu atât este mai precise sunt datele sale.

Acești senzori măsoară accelerația, frecvența, durata, intensitatea și modelele dumneavoastra (tiparul) de mișcare luate impreuna, care formeaza o grămadă bună de date și poate ajuta softul bratarii sa faca statistici de urmărire dacă te plimbi pe drum sau pur și simplu dai mana cu cineva cunoscut.

Astfel ca e bine sa te uiti în lista cu specificatiile bratarii fitness pentru a vedea ce senzori sunt inclusi pentru a colecta date despre tine.

Cateva noțiuni de bază specifice
Jawbone UP3 este unul dintre trackerele-senzor, acesta este un senzor de temperatură și un senzor bioimpedance alături de accelerometru. Senzorii bioimpedance verifica rezistența pielii la un curent electric mic, iar cei patru electrozi din interiorul tracker-ul de fitness UP3 sunt clar vizibili.

Alte bratari (cum ar fi Pulse Xiaomi Mi Band) utilizează senzori optici care fac sa strălucească o lumină pe piele și măsoară pulsul prin ea: lumineaza capilare din pielea voastra, apoi un senzor măsoară rata la care este pompat sângele (și, prin urmare, ritmul cardiac). Acești senzori optici sunt mai puțin eficienti decât bioimpedance ca un indicator al sanatatii generale, dar pot fi mai utili dacă doriți să verificați ritmul cardiac pe măsură ce faceti exerciti sau de depuneti efort.


Ceva similar se petrece cu urmărirea somnului: printr-un proces numit actigraphy, tracker-ul traduce mișcările de mână din timpul somnului ca pe niste modelele (tipare) cat mai exact posibil, iar bratarile fiind un articol smart, vor exista unele presupuneri și estimari calculate in urma analizarii tiparelor realizate. Se va realiza un ghid util, dar, desigur, nu va fi la fel de precis ca polisomnografia - aceasta este ceea ce expertii folosesc pentru a masura somnul intr-un laborator, și monitorizează activitatea creierului, mai degraba decat cat de mult te agiti in somn.

Adăugați algoritmii
După cum probabil banuiti, este dificil sa obții de la două dispozitive de urmărire de fitness rezultate absolut identice pentru a stabili exact asupra cât de multa activitate ai avut într-o zi sau care este ritmul cardiac cu precizie. Asta pentru ca senzorii din interiorul fiecărui dispozitiv nu sunt perfecti la măsurarea a ceea ce faci, toate folosesc diferiti algoritmi pentru a traduce datele brute în statisticile reale. (va puteti imagina cata inteligenta artificiala include fiecare astfel de dispozitiv, care noua ni se pare, acuma, atat de banal)

De exemplu, tracker-ul ar putea renunța la o mică mișcare a încheieturii mâinii și să nu o includă ca un pas in statistica realizata. Dar, cât de mică este prea mic? Diferite dispozitive vor avea praguri diferite și, astfel, ne vor da rezultate diferite. Orice, de la o plimbare cu masina pe un teren denivelat pana la plimbarea pe un covor de pluș poate da peste cap exactitatea tracker-fitness.

Cand vine vorba de calorii, o aplicatie are nevoie de mai mult decât doar un contabilizarea unui pas pentru a face calculul: acesta este motivul pentru care vei fi întrebat de multe ori despre vârsta, sexul, înălțimea și greutate. Algoritmii utilizați de fiecare producător nu sunt puse la dispoziția publicului, deoarece fiecare îi place să aiba "o reteta secreta" pe care o foloseste pentru a obține cele mai bune și cele mai precise rezultate, dar cu cat sunt mai mulți senzori și puncte de date utilizate, cu atat sunt mai precise rezultatele.

Pentru a spune cu adevărat cât de multe calorii arzi, de exemplu, un tracker are nevoie sa adăuge date despre ritmul cardiac și cât de mult transpiri înt-un algoritm paralel cu numărul de pași realizati.
Una dintre cele mai cunoscute platforme de urmărire este MotionX, pe care le găsiți în aplicațiile care rulează Nike, pe cele mai recente smartwatches elvețiene și multe alte dispozitive. Philippe Kahn este co-fondator si dezvoltator CEO al MotionX FullPower, el a explicat modul în care procedura de "prelucrare a semnalelor" din interiorul unui tracker de fitness rafineaza datele brute care sunt colectate.
Apps (aplicatiile) sunt veriga finală din lanț, prezentarea datelor într-un format ușor de utilizat odată ce acestea au trecut prin diverși algoritmi și s-au filtrat în mod corespunzător. Vei observa ca cele mai multe aplicații de urmărire de fitness vin cu posibilitatea de a adăuga date și de a particulariza manual, nu avem încă un dispozitiv de urmărire sau un set de senzori pe care sa te poti baza în totalitate.

Grație Apple Health, Google Fit și gamei de senzori din interiorul telefoanelor noastre, dezvoltarea de aplicații este mai ușoara decât oricând, mai ales odată cu sosirea chips-urilor Apple M7 și M8: datele sunt în esență, pregatite, si este o chestiune de timp pana ce dezvoltatorii vor realiza ceva cu adevarat surprinzator. Factorul uman este una dintre părțile terțe ale aplicațiilor care folosesc informațiile:

Cele mai multe dintre lucrurile pe care le vedeți în App Store sunt doar pedometre, și numărarea pașilor pe un iPhone este un lucru super-ușor datorită chips-uri M7 și M8 care apar în cele mai noi telefoane mobile.
Este totul built-in și Apple tocmai vă oferă citirile - le puteți obține cu cinci linii de cod, dar construirea unui calendar semnificativ din aceste măsurători este un întreg alt joc cu bile.
Gândiți-vă la a fi la un concert. Tocmai ai făcut o înregistrare proastă a unui concert cu un înregistrator de bandă de o mare performanță dintr-un loc în public. Impreună cu muzica, reportofonul preia tot felul de zgomote în jurul tău:.. Atingând piciorul , palavrageala, interacțiuni ... dacă ai vrut să transforme această înregistrare săracă într-o înregistrare de calitate a muzicii, ar trebui să se elimine cât mai mult din aceste sunete nedorite, ceea ce este posibil.


Iar calitatea acestui proces de curățare variază de la tracker la tracker. Metodologiile aplicate variază de la simplu la sofisticat, dar MotionX merge all-in: Fullpower foloseste mai mult de 100 de ingineri de specialitate pentru a optimiza acuratețea și eficiența software-ului său, iar compania a investit mai mult de 50 de milioane $ in dezvoltarea urmatoarei generatii de algoritmi.
La fiecare câteva secunde, veți obține măsurători ... mersul pe jos si alergarea sunt destul de precise, dar orice altceva este foarte amestecat si complex.
iPhone are propriul sistem de accelerometru, spre exemplu.

Așa că două aplicații nu vor raporta în mod necesar aceleași statistici, chiar dacă aceștia se utilizează aceleași date brute. Data viitoare când vă aflați în piață pentru un dispozitiv de urmărire ușor de purtat, să acordati atenție software-ului și aplicatiilor compatibile si integrate precum și senzorilor și algoritmilor înghesuiți în dispozitivul în sine. Ele joacă un rol în numărul de pași care apar pe ecranul smartphone-ului, la sfârșitul zilei.

Daca v-a placut articolul meu, va invit sa urmariti si pagina de facebook SmartInsert sau pagina de pe Google +Smartinsert

Articol realizat in parteneriat cu eMAG si Profitshare!


Comentarii

Postări populare