Tablete - cum imi cumpar o tableta

Tableta perfecta

In febra cumparaturilor, tot mai multa lume se gandeste la achizitionarea unei tablete. Pare un lucru simplu, dar asaltul tabletelor de pe piata te pune in mare incurcatura.
Pe care s-o aleg? Toate iti ofera o multime de lucruri, o multime de litere si numere, sisteme de operare si utilitati nebanuite.
Am incercat sa fac o sinteza a unor proprietati pe care sa le cautati, in functie de utilizarea si asteptarile voastre de la o tableta. Oricum nici una nu e perfecta, undeva tot trebuie sa faceti un compromis, dar puteti s-o alegeti pe cea care se apropie cel mai mult de necesitatile dvs.





1. Sa stiti exact de ce aveti nevoie
Sunt multe intrebari pe care trebuie sa vi le puneti inainte sa va cheltuiti banii pe o tableta, insa cea mai importanta este: "Ce voi face cu aceasta tableta?" Vreti sa va inlocuiti PC-ul sau vreti pur si simplu un gadget pe care sa va uitati la filme si fotografii atunci cand calatoriti? Pentru fiecare raspuns aveti variante diferite de modele.
Aveti nevoie in mod constant de acces la Internet? Este importanta optiunea de marire a capacitatii de stocare? Va intereseaza portul HDMI sau cel IR?

2. Pretul nu reprezinta cel mai important criteriu
Numai faptul ca o tableta este extrem de scumpa .. nu inseamna automat ca este si un produs de calitate. De asemenea, nu toate dispozitivele ieftine sunt bune de aruncat, desi, aici sunt multe rezerve, si cred ca e bine sa cititi si parerea unor persoane care au folosit deja produsul respectiv. De obicei, exista un motiv intemeiat in spatele fiecarui pret. Asumandu-si din start o pierdere, Amazon ofera de exemplu puternicul Kindle Fire HD la un pret accesibil - eu nu l-am mai gasit in magazinele noastre.

De asemenea, in ciuda faptului ca iPad nu are HDMI sau suport de extensie a memoriei de stocare, pretul Apple este justificat, datorita performantelor mari, a suportului acordat aplicatiilor, a ecranului retina si a ecosistemului IT.
Asa ca trebuie sa vedeti mai departe de pretul unei tablete.


3. Conteaza cine fabrica tableta
Alegeti-va producatorul tabletei in mod inteligent. Daca apar probleme, trebuie sa fiti siguri ca ati ales un producator care rezolva periodic aceste situatii prin update-uri (patch, engl.). De asemenea, daca vreti sa evitati durerile de cap trebuie sa evitati un producator care este cunoscut pentru cererile multe pe care le primeste de la utilizatori pentru a lansa noi si noi update-uri.
Daca aveti de gand sa luati o tableta Android, alegeti un furnizor care este cunoscut pentru reputatia de a folosi intotdeauna cel mai recent Android intr-un timp scurt. Tabletele Google primesc update-urile de sistem, bineinteles, cel mai rapid, insa si Asus se comporta aproape la fel. Samsung in schimb, nu chiar atat de mult.

Ca o prima optiune - foarte apreciat, este iPad-ul (a 4-a generatie) - are cea mai buna perfomanta, cel mai mare catalog de software si un ecosistem IT fantastic, care include un numar incredibil de aplicatii, jocuri, muzica si video.


Daca doriti o tableta performanta insa la un pret mai mic, atunci Nexus 10 ar fi alegerea potrivita.

Cu o rezolutie incredibila, un procesor rapid Cortex A-15, micro-HDMI si promisiunea ca intotdeauna va rula ultima versiune de Android, aceasta tableta este o alternativa puternica de 10 inch la iPad.


Iar daca va ingrijoreaza pretul acesteia sau pur si simplu dotiri o tableta mai mica, atunci sa aveti in vedere Nexus 7 - care este puternica, confortabila si care, impreuna cu Nexus 10, ofera una dintre cele mai bune experiente Android de pe piata actuala.


4. Tablete cu 3G sau doar cu Wi-Fi?
 In general, tabletele din punct de vedere al conectivitatii la Internet se impart in doua categorii: cu WiFi si cu 3G/4G, iar tot ca o regula generala, cele cu 3G au si conectivitate WiFi.
Tabletele cu WiFi sunt dotate cu o placa wireless care identifica un hot-spot (o retea locala fara fir) si pe baza unui protocol de comunicatii si a unei parole se conecteaza la reteaua respectiva si apoi la Internet. Hot-spot-urile pot fi parolate sau free. Chiar daca necesita parola, aceasta conexiune este de cele mai multe ori gratuita
Tabletele cu 3G /4G sunt dotate cu un modem care se conecteaza pe baza unei cartele SIM la reteaua nationala a unui operator de telefonie mobila (Vodafone, Orange, Cosmote etc). Deci o tableta cu 3G are nevoie de un abonament de date, similar unui telefon mobil. Este recomandabil ca traficul cotidian sa fie facut via reteaua 3G/4G, iar descarcarile de fisiere mai mari (apps-uri, filme, update-uri) sa fie facut printr-un HotSpot.
Tot ca regula generala, o tableta cu 3G este mai scumpa decat una (aceeasi) fara 3G, adica doar cu WiFi.

Din fericire insa, HotSpot-urile au devenit tot mai frecvente si tot mai gratuite :) prin urmare avem sansa ca in multe locatii, 3G-ul sa fie doar un cost in plus. Mai mult, exista posibilitatea partajarii pe tableta conexiunii la internet existente pe telefonul mobil (telefonul mobil devine un Hot Spot), mai ales ca multi au pe langa abonamentul de voce si o extraoptiune de date. Prin urmare, 3G-ul pe tableta este bine de avut, dar nu este critic, adica te poti descurca foarte usor si fara, accesul la Internet fiind pe WiFi (acasa, restaurante, pensiuni, firme, chiar si prin parcuri) iar de forta majora prin conexiunea de pe telefon (tethering) pentru partajarea careia exista apps-uri dedicate pentru toate sistemele de operare (WindowsPhone, Android, iOS), inclusiv Symbianul de pe modelele mai vechi de Nokia.

5. Tablete cu GPS
Da, mai nou tabletele au GPS incorporat, asta inseamna ca nu mai e necesar sa cumperi un aparat GPS, tableta este mult mai buna, are localizare prin google maps, poti folosi aceasta functiune atat la mersul cu masina cat si pe jos, ca turist - tableta este foarte utila pentru un turist, e a si cum ai avea un ghid al tau, personal.

Asus FonePad                Google Nexus 7 II



PRET
Tabletele foarte ieftine mediatizate pe Internet au preturi mici pentru un motiv. De obicei, acestea nu au puterea de procesare, memoria, calitatea display-ului sau timpul de raspuns necesare pentru a asigura o experienta de utilizare satisfacatoare.

PROCESOR
Modelele cu procesoare cu un singur nucleu sau cele cu procesoare avand frecventa mai mica de 1 GHz vor avea performante slabe. Aveti grija la touchscreen-urile rezistive, care au, in general, timp de raspuns scazut, si la display-urile cu rezolutie mica.

SISTEMUL DE OPERARE
Primul lucru pe care il experimentezi cand folosesti o tableta este interactiunea cu sistemul de operare al acesteia. Sistemul de operare determina in ce mod poti opera tableta, ce aplicatii suporta si ce alte functionalitati are tableta.
La ora actuala exista patru sisteme de operare importante disponibile pentru tablete. Fiecare dintre ele avand propriile puncte forte sau dezavantaje.

Tablete cu iOS
In lumea tabletelor, iPad-ul Apple este cu siguranta cea mai cunoscuta si una dintre cele mai performante tablete.
iPad-ul, iPhone-ul si iPod Touch-ul folosesc toate trei un sistem de operare comun numit iOS, oferind un grad de familiaritate intre cele mai populare produse Apple.
Usurinta in utilizare a iPad-ului, precum si oferta sa impresionanta de aplicatii, jocuri si media sunt considerate, in general, atributele sale cele mai apreciate. Si alte sisteme de operare au acces la magazine de aplicatii, dar varietatea de aplicatii disponibile in magazinul Apple Store este neintrecuta.
La capitolul dezavantaje ale acestui sistem de operare am putea mentiona faptul ca nu prea ofera optiuni de personalizare. Tot ceea ce poti face este sa schimbi culorile de fundal si ordinea afisarii aplicatiilor.

Tablete cu GOOGLE ANDROID
Majoritatea celorlalte tablete, ca de exemplu Samsung Galaxy Tab si Google Nexus, ruleaza variatii ale sistemului de operare Google Android.
Acest program open-source poate fi personalizat, optimizat si ajustat de producatorii de tablete pentru a se potrivi cu propriile specificatii.
Majoritatea tabletelor de ultima generatie ruleaza versiunile 4.0 Ice Cream Sandwich si din ce in ce mai multe adopta ultima versiune 4.1 Jelly Bean.
Sistemul de operare Android este mai greu de operat in comparatie cu iOS, dar, spre deosebire de marele sau rival, poate fi personalizat foarte mult.
Poti muta aplicatiile tale, poti face modificari majore la aspectul ecranelor principale si poti activa diverse widget-uri.
Magazinul de aplicatii, Google Play, are o gama larga de aplicatii din care sa alegi si sa descarci. Unele tablete Android mai ieftine nu au acces la Google Play, avand, in schimb, acces la alte magazine de aplicatii.

Tablete cu WINDOWS 8
Tabletele Windows au fost relativ rare pana acum insa putem spune ca anul 2013 a fost anul WINDOWS 8 si la ora asta exista tablete foarte apreciate cu acest sistem de operare.
Acestea ofera o compatibilitate buna cu o gama larga de programe cunoscute precum Microsoft Office si Windows Media Player, fiind asadar familiare celor obisnuiti deja cu lucrul in Windows.

Tablete cu BlackBerry Tablet OS
Tabletele BlackBerry PlayBook ruleaza sistemul de operare BlackBerry Tablet OS. Multi-tasking-ul pe aceste tablete este usor; poti glisa degetul orizontal pe ecran pentru a comuta intre aplicatiile deschise.
Interfata este intuitiva si usor de invatat si exista suport atat pentru Adobe Flash Player cat si pentru HTML 5.
Principalul defect al acestui sistem de operare este lipsa aplicatiilor disponibile.
BlackBerry App World este deocamdata sarac in aplicatii comparativ cu Apple App Store sau Android Market dar in viitor va exista posibilitatea de a instala aplicatii Android pe aceste tablete, cei de la Research in Motion (RIM) anuntand ca vor integra suport pentru acestea in noile versiuni ale BlackBerry Tablet OS.

Marimea ecranului
Dupa cum stiti, diagonala ecranelor s-a obisnuit sa se masoare in inch, astfel ca va spun ca 1 Inch = 2.54 Centimetri
Ecranele tabletelor au in general diagonale de 7" (aprox. 18 cm) sau 10" (aprox 25,4 cm) desi exista si producatori care au scos pe piata tablete de 8" sau 9" ba chiar si mai mari cum ar fi tableta Excite 13 de la Toshiba al carei display are chiar 13".
Cele mai mici ecrane ale tabletelor nu sunt cu mult mai mari decat ecranele medii ale telefoanelor mobile si nu sunt la fel de convenabile pentru citirea scrisului mic.

Touchscreen
Tehnologia touchscreen este de doua tipuri - rezistiva si capactiva.
Cea rezistiva reactioneaza la presiunea degetului, iar cea capacitiva reactioneaza la impulsurile electrice ale corpului uman, respectiv la cele transmise prin intermediul unui deget.
In general, pentru dispozitivele mici precum tablete si smartphone-uri, tehnologia capacitiva functioneaza mai bine si este cea mai des intalnita. Cu toate acestea, tabletele foarte ieftine folosesc in general tehnologia rezistiva.
Ecranele multi-touch, precum cel al iPad-ului Apple, permit inregistrarea semnalelor de catre ecran a mai multor degete in acelasi timp, oferind metode intuitive de manipulare on-screen a display-ului, cum ar fi "pinch to zoom ". In cazul touchscreen-urilor, gradul de reflexie al ecranului si rezistenta la murdarirea cu amprente sunt, de asemenea, importante.
Daca intentionezi sa folosesti tableta in aer liber, alege un ecran mai putin reflectorizant, care va fi mai bun in lumina puternica. Pentru a reduce amprentele, iPad-ul are un invelis oleofob rezistent la grasimi.

Capacitatea memoriei
Daca intentionezi doar sa navighezi pe Internet si nimic mai mult, 16 GB vor fi mai mult decat suficienti, dar in cazul in care crezi ca vei stoca multe videoclipuri si alte fisiere media pe tableta ti-ar putea fi necesara o capacitate mai mare de stocare putand sa te orientezi catre o tableta cu memorie interna de 32 GB sau de 64 GB.
Cu aproximatie, un film HD de doua ore foloseste in jur de 4 GB, in timp ce 12 albume de muzica folosesc in jur de 1 GB. Tine minte si ca o parte din memoria interna este folosita de sistemul de operare. Valoarea variaza, dar este de obicei intre 2 si 4 GB.
Majoritatea tabletelor vin, de asemenea, cu un slot pentru carduri de memorie, lucru util pentru transferarea fisierelor si extinderea spatiului de memorie disponibil.

Camera foto
Majoritatea tabletelor au o camera situata pe partea din spate, utila pentru a face poze ocazionale sau chiar pentru a filma. Unele au si o camera situata pe partea din fata, utila pentru apeluri video folosind aplicatiile Facetime (Apple) sau Skype (Apple sau Android).

Se pare ca cel mai bine cotate tablete din acest an sunt iPHONE, NEXUS - ASUS si SAMSUNG.

Ofertele din acest articol va trimit spre eMAG, evoMAG, Orange.

Pentru diverse alte oferte descoperite prin magazinele de profil din mediul on-line, va invit sa urmariti si pagina de facebook SmartInsert ori +Smartinsert 
(surse de inspiratie: shopmania.ro, yoda.ro, bazilide.blogspot.ro)

Comentarii

Postări populare